top of page

Vyvraciame mylné predstavy o väzníkovej streche

Updated: Feb 3, 2022

Strešná konštrukcia z drevených priehradových väzníkov - strecha, ktorá je časovo odolná a úsporná, no napriek tomu v povedomí verejnosti koluje veľa mylných predstáv, ktoré teraz jednoznačne vyvraciame.

Mylné predstavy o väzníkových strechách:


Väzníkové strechy sú v stavebníctve prítomné už 60 rokov, no ľudia ich vnímajú skôr ako niečo nové a neisté. Posledných 6 desaťročí však stačilo na to, aby sme identifikovali a opravili všetky slabiny, čím sme nakoniec získali cenovo dostupný a spoľahlivý typ strechy, ktorý je dokonale bezpečný, samozrejme, ak ho navrhnú, vyrobia a namontujú odborníci.


V strednej Európe sa táto technika začala rozširovať „len“ asi pred 2 desaťročiami a na Slovensku ešte dostatočne neprenikla do povedomia verejnosti. Je bezpečná, ponúka riešenia pre mnohé situácie, je rýchlo dokončená a je ešte aj nákladovo efektívnejšia.. Väčšina ľudí si v tomto bode takmer automaticky myslí, že tu musí byť nejaká obrovská nevýhoda, ktorú, samozrejme, nepropagujú spoločnosti vyrábajúce a montujúce väzníkové strechy.


No v pozadí nie sú žiadne tajomstvá. Ide jednoducho o to, že väzníková strecha nevyžaduje dodatočné práce, aké sú napríklad potrebné pri tesárskej streche, to teda môže výrazne znížiť náklady. Okrem toho, samozrejme, existuje veľa mylných predstáv o väzníkovej streche, ako aj o ľahkých riešeniach vo všeobecnosti. A tieto mylné predstavy sú tak zakorenené v povedomí verejnosti, že je veľmi ťažké ich vykoreniť a vyvrátiť rozumom. Ale pokúsime sa.


" Väzníkovú strechu odfúkne vietor“


Strešná konštrukcia z drevených priehradových väzníkov je vyrobená z tenkých prvkov, takže je v porovnaní s tesárskou strechou naozaj veľmi ľahká, čo je dané jej geometriou. Samozrejme, niet pochýb o tom, že by bola menej odolná voči drsnému počasiu. Konštrukcia vyžaduje seriózny statický návrh, spĺňa predpísané normy, zohľadňuje zaťaženie merateľné na streche. Celkovo nie je prehnané, že štruktúra väzníkovej konštrukcie je rovnako pevná, odolná štruktúra, ktorá vďaka svojej statike poskytuje rovnakú, inovatívnejšiu technológiu pri rovnakom použití surovín.


Väzníková strecha
Konštrukcia väzníkovej strechy je stabilná a odolná.

"Nie je možné vytvoriť obývateľné podkrovie s väzníkovou strechou"


Z nejakého dôvodu tomu veľa ľudí verí, ale nie je to pravda. V našom rozhraní cenovej ponuky si môžete vybrať, či chcete vytvoriť nakladací priestor, alebo nie. Je možné vytvoriť aj obývateľné podkrovie, priehradná strecha to bez problémov znesie, čo je dané aj jej geometriou. Väzníková strecha odolá aj záťaži každodenného používania a drevená konštrukcia tomu vôbec neprekáža.


Je dokonalou náhradou za tesársku strechu


Pravdou je, že hoci existujú situácie, kedy je tesárska konštrukcia správna, väzníková strecha je pre väčšinu stavieb úplne dobrým riešením, dá sa s jej pomocou vyriešiť takmer každá architektonická požiadavka.





bottom of page