top of page

Sedlová strecha v oblasti Pilišských vrchov


naša referenčná práca - rodinný dom v maďarskej Piliscsabe odovzdaný v júni sa nachádza v mimoriadnom prostredí, v pozadí vidíme zelené kopce Pilíša. Vedeli ste, že Pilišské vrchy je krasové a dolomitové pohorie v Maďarsku - v Komárňansko-ostrihomskej župe a Peštiankej župe. Má rozlohu 25 370 ha a najvyšší bod je Pilis s výškou 756 m.

Z hľadiska tvaru strešnej konštrukcie môžeme vidieť dve sedlové strechy otočené do seba, ktorej plánovaným typom plášťa bude škridlová krytina a neskôr sa na strechu doplnia solárne panely. Výstupok zo štítovej steny bol riešený továrensky vyrobeným masívnym rebríkovým prvkom a každá z hlavných nosníkov je kvôli vysokej výške výškovo členená.

Vzhľadom na to a na geometriu konštrukcie bolo potrebné s osobitnou pozornosťou naplánovať a zrealizovať stuženie strešnej konštrukcie - spodnými a hornými zavetrovacími väzníkmi, oceľovými zavetrovacími pásmi, diagonálným a pozdĺžným stužením. Na želanie Zákazníka sme vytvorili aj úložný priestor pod konštrukciou strechy.

Plocha strechy v rovine je 235 m², množstvo použitého dreva je 9 m³ a množstvo použitej styčníkovej dosky je 230 kg. Najväčšie rozpätie, ktoré sa malo premostiť, je 6,8 m a najdlhší nosník je dlhý 7,5 m.


Termín objednávky: polovica mája 2022

Termín odovzdania: koniec júna 2022

Dĺžka dĺžka statického návrhu: 2 dni

Dĺžka výroby: 1 deň

Dĺžka montáže: 1,5 dňa


Video našej referenčnej práce z vtáčej perspektívy si môžete pozrieť kliknutím TU.



bottom of page